Alla män är potentiella våldtäktsmän? 

Att jag, som ensam ”ung” kvinna inte ska kunna gå ute en kväll utan att behöva slänga en blick över axeln minst var 5 sekund? 

Jag gick hem från körskolan nu ikväll, musik i öronen (att jag ens vågade det?!), mörkt ute och småregnigt i luften. Så fort en man gick förbi drog jag ut hörlurarna och gick raskt lite åt sidan och förbi men slängde även flera blickar bakåt då jag passerat honom. Vad är hans tankar och har han något uppsåt? Kom en grupp med män också. Där blev jag lite skakig, drog upp mobilen och satte igång ficklampan, lyste upp rätt bra just där jag gick. Drog telefonen till örat och ”hummade” till då de passerade mig – som om jag pratade i telefon. 

Att jag som ung kvinna har mer rörlig blick på kvällen då jag går hem – än när jag kör bil, säger inte det lite om vilket klimat det har blivit? Säger inte det lite om hur kvinnor i allmänhet känner sig då de tvingas gå ensamma i mörkret? Alla män är absolut inte våldtäktsmän, 90% är inte våldtäktsmän (okej siffran tagen i luften men ni förstår!) men den lilla marginalen gör att hela samhällen och halva landets befolkning blir rädda och anpassar sina aktiviteter/träffar på kvällstid efter sin rädsla. Kvinnor som väljer att inte ta sin löptur i spåret – då det KAN finnas en våldtäksman där, unga tonårstjejer som går flera stycken tillsammans hem på kvällen för att försäkra sig om att ingen råkar ut för någonting. 

Men jag känner flera män (framför allt en otroligt nära vän till familjen, tjejernas gudfar) som stannar upp, låter kvinnorna passera och gå en bit i förväg/går själv i förväg  – som faktiskt också visar tydligt att han är vänligt sinnad och inte vill dem någonting ont. Han är verkligen världens bamsebjörn men när man ser honom… Haha, massor med muskler (vältränad och har ett sådant fysiskt yrke) och lång kille. Han är även rakad – ännu en sak som en del kopplar till kriminella gäng (varför förresten?). Alltså hans första anblick kanske säger den där kvinnan sent på kvällen att han inte är att lita på och att hon ska akta sig. Fler än en gång har han fått såna misstänksamma blickar från kvinnor som undrar om just hon kommer bli ett offer och han en förövare.. Han pekas ut som en förövare – precis som de jag mötte ikväll, helt oskyldigt. Men första anblicken är inte alltid ärlig. Tänk på det. Jag försöker göra det. För den här mannen (för att fortsätta ta honom som exempel), är som jag nämnde förut världens underbaraste och mysigaste snubbe. En som verkligen lyssnar, finns där, ställer upp, sliter arslet av sig för att andra ska kunna njuta av konserter osv. Han är verkligen en sådan kille jag vill ha vid min sida sent en kväll. Det är honom jag ringer/smsar till så fort jag vet jag ska till hans stad. För då vet jag att han kommer om han har möjlighet och då är jag trygg helt enkelt. Han är verkligen en ängel på jorden. 


Jag bara babblar på ikväll men detta var min reflektion.. Alla män är inte våldtäktsmän men alla män blir potentiella våldtäktsmän för kvinnor som går ensamma ute på kvällarna. 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *