Ett hot är alltid ett hot

En av er läsare undrade hur jag ens kan skriva att det är olagligt att hota med att slänga barnets leksaker om det inte hjälper till med att städa – här är mitt svar. Ett hot är alltid ett hot. Och ett hot är alltid olagligt.

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig. (Från polisens hemsida)

Jag ser ingen skillnad på hot som ”Jag ska döda dig!” eller som i det här fallet ”Städa nu, annars ryker dina leksaker.” För båda är hot och borde absolut inte ens existera. För det är absolut aldrig okej att hota någon annan.

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

22 reaktioner till “Ett hot är alltid ett hot”

 1. Jag tycker det är en viss skillnad på hot och konsekvenser. Om man inte pluggar, får man inte godkänt. Om man inte städar, får man inte behålla alla leksaker (som dessutom säkert är bidragande till att det stökas ner). Om man inte lever upp till mål på utvecklingssamtal på jobbet, får man inte den högsta löneutvecklingen. Det är väl bara en förberedelse till vuxenlivet?
  Hot är något annat.

  1. Om man inte städar kan man kliva på en leksak så att den går sönder, den måste då kastas på grund av att den är trasig. Det är en konsekvens. Inte att föräldern kastar på grund av att barnet inte städar. Det är ett genomförande av hot.

  2. Exakt – om en lärare säger på utvecklingssamtalet ”du får inte A i betyg om du inte pluggar mer”…..så är ju inte det ett hot😂😂😂😂

   1. Det är en naturlig konsekvens. Pluggar man inte får man inte högre betyg. Det ter sig självklart ju? Så det är ju inget hot utan en förklaring om naturlig konsekvens av barnets handlande.

 2. Men du måste väl ändå se skillnaden? Du kan inte bli polisanmäld för att du ”hotar” om att kasta dina barns leksaker (som du antagligen även äger/köpt?)? Du måste väl se skillnad i att hota att döda ngn och att säga ”städar ni inte så kastar jag era leksaker”?

  Som jag kunnat utläsa genom din blogg ser du allt svart/vitt – du verkar ha svårt att se nyanser? Om din chef säger till dig ”om du tar pengar ur kassan på jobbet, så blir du av med jobbet”….tror du du kan polisanmälan chefen då? Om jag säger till min son ”Om du inte kommer hem i tid får du inte gå ut imorgonkväll” – tror du min son kan få mig dömd för det då?

  1. Det är ju inget hot om att man blir polisanmäld för en stöld? Då skulle man kunna polisanmäla alla mataffärer etc ju?

   Men varför får han inte gå ut nästkommande kväll bara för att han inte kom hem i tid första kvällen, var är logiken i det? Ingen naturlig konsekvens anser jag – och ett onödigt hot, i mina ögon. Diskutera och finn en annan lösning. Kanske är det så att det skulle fungera med en timme längre ute? För den naturliga konsekvensen i detta är ju ändå att han blir trött i skolan dagen efter.

   1. På jobbet får man inte komma och gå som man vill, och det borde man inte få göra hemma heller. Allt är en förberedelse för att kunna klara sig genom livet. Tåget eller bussen väntar inte om man är sen. Konsekvensen blir att man blir sen, och till slut kan råka illa ut i längden om man alltid är sen. Så en tillsägelse om att man ska passa tider och att det inte är hållbart om detta ej följs, kan man inte straffas för enligt lag.

    1. Man kan prata om det på annat sätt än att ge såna (ursäkta mig för uttrycket men…) idiotiska saker såsom hot om utegångsförbud för att man kommer sent.

     Tex kan man ju förklara vad det innebär för barnet nästa dag, han kommer vara trött. Men upp samma tid och till skolan är en självklarhet i alla fall. DET är något jag förordar. Naturliga konsekvenser och inte straff, hot och påhittade saker.

     Ja, att komma försent till jobbet många gånger kan resultera i att man får sparken. Då är det ju inget hot om arbetsgivaren kommer och säger att ”om du inte börjar komma i tid så måste jag sparka dig.”

     1. Det var lite det jag menade med min jämförelse, att det är en förberedelse för framtiden. Om man inte lär sig konsekvenser tidigt så kommer det bli en chock när vuxenlivet börjar ställa krav på en. Men tur är ju att man uppfostrar sina barn som man vill, sålänge det inte är olagligt. Vilket det inte är att ställa ultimatum på städ 😉

 3. ”Att tvinga någon ser jag inte som ett alternativ – om det verkligen inte är nödvändigt för tex hälsan”
  ovanstående skrev du….tvång är ju också ett brott?!

  1. Att ta självmord i Sverige är ett brott. Att skada sig själv eller andra är ett brott som man kan få fängelse/sluten vård för. Och det finns LVU, LVT, etc för att säkerhetsställa hälsan hos personen. Vilket gör att jag ändå har lagen på min sida när det kommer till såna saker som medicinering och olika undersökningar/behandlingar. Vilket då inte gör tvånget till ett brott utan till en nödvändighet, men samtidigt även då undviker jag tvång i den mån det går. Har tex fått byta läkare några gånger för barnen för att få en läkare som inte sett tvång som första utvägen utan som en sista nödlösning. En läkare som kan skoja fram saker och som kan få en behandling möjlig utan tvång och gråt från tjejerna.

   1. Vill bara påpeka att begå självmord INTE är olagligt – det brott som regleras i brottsbalken är första kriteriet ”att beröva ANNAN person livet”….

    I övrigt är ditt resonemang så snurrigt att det inte ens går att diskutera….

     1. Nej Annica, här har du dock fel. Man hamnar absolut INTE i fängelset pga. att man försökt begå självmord. Däremot så kan man ju få sluten psykiatrisk vård, men absolut INTE fängelse 🙂

 4. Nej, det är inte olagligt att begå själbord enligt svensk lag, det måste du ha missuppfattat. Och om konsekvensen enligt dig alltid ska vara en ”skälvklar” konsekvens borde ju strafficking inte kunna existera. Om du tar pengar från en kassa på Ica så är ju den självklara konsekvensen att det saknas pengar i kassan-inte att chefen anmäler dig. Så nja. En konsekvens får man ju För att lära sig att inte göra om något som inte passar i hemmet/jobbet/samhället. Jag tänker att du stjälper dina barn i långa loppet… Själklart är en rimlig konsekvens om din tonåring kommer hem senare än vad som är bestämt att hen Får stanna hemma kvällen efter! Att hota att kasta leksaker är kanske onödigt men mänskligt, men knappast något brott!

  1. Men då borde det vara lika självklart och okej att barnen kastar dina smycken eller dina kläder som du tycker om? Jag menar.. om det är okej att hota och senare även kasta barnens saker är det ju även okej åt det motsatta hållet. Eller hur?

   Jag tänker att samtal om situationen och att ge naturliga konsekvenser – dvs utan hot, utan tvång och utan att behöva muta osv – kan man komma längre och med positivare bild än om man använder rädsla som motivation.

   1. Jag hotar inte heller mina barn om att kasta leksaker just- men Det är inte olagligt. Däremot får dom två äldsta (6 o 9 år) sin veckopeng när de städat sina rum. 6-åringen får vi fortfarande hjälpa lite, men när rummen är iordning så får dom sin veckopeng. Konsekvensen av ett städat rum blir alltså att de tjänar pengar. Helt fel enligt dig, men hos oss handlar det om att ta sitt ansvar och att vara rädd om sin sin saker! Under veckorna hjälps vi åt, utan betalning dock.

    1. Precis. De lär sig att de blir utan någonting. Och vad har pengar med rummet att göra? Där ser jag ingen naturlig/ direkt koppling till städningen.

     1. Men att jobba då – är det en naturlig konsekvens av jobb att få lön? Enligt ditt resonemang så är det inte det….jobbar du då gratis?
      Alla konsekvenser som saker får är ju påhittade konsekvenser av olika människor….du hittar på konsekvenser till dina barn- att leksaker går sönder (är inte en konsekvens av att de ligger på golvet), att du ”ser” naturliga och onaturliga kopplingar överallt innebär inte att kopplingen inte finns – alla konsekvenser är som sagt enbart påhittade av personer (oftast de som egentligen bestämmer)!

     2. Vi kan vara överens om att vi inte är överens i detta..

      Men som svar på din fråga. I många fall jobbar jag gratis. Jag jobbar hellre gratis, för liten lön än att ha hög lön och må dåligt.

     3. Kan vi då också snälla vara överrens om att det INTE är olagligt att begå självmord? Det är bara att googla och att dra mer skam och stigmatisering kring självmord tjänar ingen på – det är bara att googla….

 5. På en arbetsplats där jag jobbade skickade städerskan ut ett mejl där det stod ”Om ni inte tömmer kylen innan fredag så slänger jag era matlådor”. Jag ser inget konstigt med det. I mina ögon är det inget hot utan en förvarning om att ifall de anställda inte städar kylen innan fredagen så gör städerskan det (och då på sitt sätt).

Kommentera