Kvällens funderingar 

 • Hur tänker ni kring ekonomi för barnen, dels vecko/månadspeng… Fritt ansvar för barnen eller ska pengarna gå till något speciellt? Hur mycket och när är det bra att börja med detta? 
 • Anser ni att vecko/månadspengen ska vara något de måste göra sig ”förtjänta av” (dvs måste göra vissa sysslor för att få veckopengen) eller att de ska få vecko/månadspengen oavsett? 
 • Hur mycket pengar (tänk ekonomiskt möjligt, dvs inga problem att ge vilken summa som helst!) tycker ni att barnen ska få med sig då de flyttar hemifrån?


(Mina svar/tankar kring detta får ni del av imorgon! Men vill gärna veta era tankar kring dessa frågor!) 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

15 reaktioner till “Kvällens funderingar ”

  1. Ja precis. Mina är ju så pass små ännu. Här får de gemensamt lördagsgodis men snart nog ska de få följa med och handla sitt egna – som en start i hur/vad man lan få för en 20-lapp tex..

 1. Ja du, bra frågor som jag är mitt i på sätt och vis med en 15-åring och en 18-åring.
  De har fått veckopeng när de var små, typ 5-6år. Då de ville spara guldtior. De använde sällan dessa mer än kanske på semestern.
  Så veckopeng fram till 13 års ålder som ökade upp till 50kr/v.
  När de fick eget ungdomskort till banken vid 13 år så har de fått regelbunda insättningar på 200kr/månad som månadspeng för biobesök eller liknande. De har även haft swish länge båda två.
  Vid 15 får de 500kr/månad och vid 18 nu så får han ju själv hela studiestödet.

  Sparande har vi gjort sen de var små. Jag har satt av 500kr/månad i fonder på lång sikt. Mormor och morfar bidrar med 300kr/mån ytterligare. Och den pengen som de växer till när de är redo att flytta hemifrån. Den pengen får de. Några fonder har gått otroligt bra och summan är nästan uppe i 70 tkr.

  Och på din fråga om de får pengarna utan förbehåll så är svaret ja. Däremot så har vi alla i familjen en skyldighet att hjälpa till och bidra för att vardagen ska fungera och för att barnen ska lära sig laga mat, tvätta, städa, packa, osv. Men sitter inte ihop m pengen.

  Lång kommentar 😉

  1. Tack! Härligt med respons för en som är mitt i det. Vad har de 500 kronorna räckt till? Har det varit kläder + nöjen + andra behov såsom mobil osv inräknat i deras månadspeng?

   1. Nöjen, middagar med kompisar på stan, godis, bio, inköp till spel, eller instrument eller så.
    Kläder – nej inte mina killar 😉
    Mobilen – nej, den vill vi kunna nå dem på så den har varit utanför.

 2. Vår familj har haft ett ganska flummigt förhållande till det här med veckopeng, ibland kommer vi ihåg, ibland inte. Men en viktig sak tycker jag är att det inte ligger förbehåll i veckopengen. Dvs – vi hjälps åt här hemma. Punkt. Det handlar inte om veckopengens varande eller inte, för vi behöver alla göra vår del av att få familjelivet att fungera, på den nivå vi kan och förmår. Så veckopengen är frikopplad från hjälpa till här hemma.

 3. Håller med Helena i mycket men tänker också att få vecko-, månadspeng är ett sätt att träna sig i att hantera sin ekonomi. Att inse att pengar tar slut och att lån ska betalas tillbaka och annat ”vuxet”. Det kan annars kanske ställa till det när man väl blir vuxen.

  1. Det har du rätt i. Jag har haft grymt svårt med pengars värde för jag var nog den enda som fick veckopeng av mina föräldrar (har fem syskon till!) men när mina pengar var slut fick jag mer. Och där kom ju det nuvarande problemet. Jag bryr mig ibland inte om att pengarna tar slut. För det löser sig alltid. Kommer mer pengar på något sätt.

 4. Dottern som är 12 (snart 13) har månadspeng. Den har legat på 200 kr vilket varit tillräckligt hittills.

  Dessutom har vi en överenskommelse att om hon håller ordning i sitt rum och hjälper till hemma så får hon 150 kr till. Dessa pengar är styrda av hennes ansvarskänsla medan månadspengen får hon oavsett.

  1. Ja, kanske en lösning. Men då blir det ändå prestationsbundet till viss del – den summan i alla fall. Jag vill få städningen och allt i hemmet fungerande utan belöning så sett. För vem ger mig en belöning av att jag har städat? Möjligtvis får jag en komplimang. Men that’s it.

 5. Mina barn fick veckopeng, vilket senare övergick till månadspeng. Den var aldrig varit kopplad till något krav, utan är en sak som de fick för att känna lite ansvar och för att lära sig handskas med pengar.

  1. Ja är just det jag vill de ska lära sig. Låg det något ansvar i de pengarna, Dvs skulle de räcka till något speciellt eller var det helt upp till barnen?

 6. Mina barn får veckopeng när vi/dom kommer ihåg det – inte kopplat till ngn prestation utan hemma hjälps alla åt (utifrån ålder) utan ”ersättning”….bor man i huset gör man det som krävs för att allt ska funka/vara rent osv.

  Ingen betalar mig för att städa hemma så då ska banne mig inte de ha betalt heller, haha!

  Pengarna får d göra vad d vill med – sedan kommer de väl få barnbidraget men det får då räcka till nöjen osv inge kläder, helt enkelt för att vi och barnen köper kläder som är alldeles för dyra i proportion till 1050kr i månaden.

  Till barnen spar vi 2000kr/var (har tre barn) i månaden samt att mormor/morfar spar 1500kr/barn och farmor och farfar spar också (vet ej summan men jag gissar på samma som mormor/morfar) åt barnen varje månad. De kommer även få körkort av mormor/morfar när de blir 18år.

Kommentera