Veckopeng med motprestation?

Jag har en fundering. Du som lever i en familjekonstellation, som vuxen/förälder, får du en veckopeng för att du städar, diskar eller tvättar hemma? Får du högre peng om du själv ökar på dina sysslor hemma? Inte? Får du inte en veckopeng då?! Varför får barnen det för då? Varför ska barnens veckopeng vara inramad i många olika regler och krav?

  • ”Om du inte städar ditt rum så får du ingen veckopeng.”
  • ”Om du inte tar ut soporna får du ingen veckopeng.”
  • ”Om du tar disken idag så får du mer i veckopeng.”

Är inte ens hem något som borde präglas av medmänsklighet, omtanke och kärlek? Med detta menar jag att borde inte barnen istället få känslan av att ”Om jag går ut med soporna gör jag mamma/pappa glad.” eller ”Om jag städar köket blir det inte en hälsofara och det blir mysigare för oss alla.” (Bara för att ta några exempel!) Det ska vara något som lockar – att hålla fint, för känslan av nystädat är mysigt, att hjälpas åt att städa med musik blir en rolig sysselsättning. Det ska inte kännas kravfyllt eller ett tvång att städa hemma – för att få ihop en liten peng. Tids nog kommer det kravet – då de JOBBAR! Så tänker jag.

Och är det så viktigt att barnets rum städas varje dag? Eller inom en viss tid en dag i veckan? Städa med barnet eller gör det själv om det är så viktigt att det sker NU. Locka, tävla, musikleka i städningen. Finns massor för att göra städningen till något roligt och till något de vill göra.

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

En kommentar till “Veckopeng med motprestation?”

  1. Jag säger aldrig såsom du skriver att de ”inte får” däremot kan de få ngt extra (behöver inte vara pengar) om de hjälper till med saker – men nej, de får inte pengar för att städa, hos oss är det en självklarhet att hjälpa till och hjälpa varandra!

    Jag tror dock inte allt är så svart/vitt som du ofta beskriver saker….

Kommentera