Vanlig blyghet eller annat?

 • Jag har lite huvudbry angående ett av barnen här hemma. En del saker som gör mig misstänksam och fundersam i hur jag ska agera. Jag kommer att kontakta BUP så småningom men vill först prata lite med BVC. Är främst detta jag tänker på:
  • Under hela hennes första år på förskolan sa hon så gott som inte ett enda ord. Men pedagogerna hörde henne prata och sjunga för sig själv när hon trodde att ingen var i närheten.
   Hon låser sig vid situationer som innebär ny miljö, nya aktiviteter, nya möten med (nya) människor. Blir okontaktbar och hennes blick kan ibland bli tom vid dessa stunder.
   Gömmer sig helst i annat rum, eller är fastklistrad hos någon av oss föräldrar. Kan tex sitta gömd i hennes rum i timtals om vi har besök här hemma. Vid de tillfällen vi har middagsgäster väljer hon hellre sitta ensam i sitt rum än vid bordet med de andra. För att slippa träffa gästen.
   Vid nya pedagoger/vikarier på förskolan säger hon inte till om behov – att gå på toaletten. Detta vågar hon inte. Dvs det sker olyckor och hon blir mer låst och tycker det blir en än mer jobbig och obekväm situation. Ordinarie ser därför till att hon nyss gått på toa om de ska iväg på planering eller liknande.
   Hon vill absolut inte vara utan sin syster på förskolan. Det är hennes stora trygghet. Blir väldigt tystlåten och ensam utan syster med sig.
   Är ovan vid närhet, kramar (tex godnattkram) sker helt på hennes villkor men känns stelt och besvärande – men att hon ibland vill, ibland inte.
   Efter såväl långa som korta dagar på förskolan så blir det antigen en stund med middagsvila eller en lång stund av bråk, skrik, gråt och en tjej som inte alls vet hur hon ska hantera allt.
   Hög smärttröskel tror många då hon inte gråter eller säger till hur det känns/om det gör ont. Om hon väl säger att det gör ont – då gråter hennes syster för längesedan av smärta. Hon har till och med brutit ett ben utan att gråta någonting. Hon stänger allt inom sig istället.

  Publicerat av

  Annica

  26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

  En reaktion på “Vanlig blyghet eller annat?”

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.