Alltid säga förlåt?

Jag hör nästan alltid vid i princip alla situationer föräldrar säga till sina barn ”Säg förlåt nu!” och ger sig inte förrän barnet sagt förlåt för vad den gjort/sagt. Oavsett om huruvida barnet känner ånger för vad den sagt/gjort så ska barnet säga förlåt. 

Jag anser att det inte är viktigast att barnet säger förlåt. Utan om tex Mary slagit Samantha i ren ilska/frustration så brukar vi prata om det då Mary lugnat ner sig (tröstar givetvis Samantha direkt!). Brukar förklara varför Samantha blev ledsen, att det gjorde ont och att vi inte vill att hon gör så igen. När Mary ser på Samantha att det gjort ont så brukar hon självmant gå fram till henne och ge en smekning på kinden samtidigt som hon säger förlåt. Det är en äkta ursäkt tänker jag. För då har vi inte tvingat henne till att säga förlåt – hon säger så för att hon vill be om ursäkt, vill visa att hon ångrar att hon slog till – för att det gjorde så Samantha fick ont. Men vissa gånger vill inte Mary säga förlåt. Och då tvingar vi inte henne. Det är okej. Men då har vi i alla fall pratat om den situationen. Och vi pratar även med Samantha (om vi ska fortsätta följa exemplet ovan) och förklarar att det Mary gjorde var fel, att slåss är inte bra. Vi tröstar och visar att vi finns där helt enkelt. Men vi tvingar inte till att de ska säga förlåt eller ta emot ett förlåt om de inte vill. 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

4 reaktioner till “Alltid säga förlåt?”

  1. Det är ju meningslöst att säga förlåt om man inte menar det. Det är när det kommer spontant som det är äkta som du skriver.
    Men man kan ta upp det vid olika tillfällen, inte under pågående bråk dock. Säga att man kan säga förlåt om man har gjort någon illa på något sätt.

    Ser de dessutom att föräldrarna gör samma sak tror jag det underlättar förståelsen.

  2. Att säga förlåt är inte så himla noga, att den som slog förstår att det var fel och att den som blir slagen känner att det var fel gjort av den som slog är ju det viktigaste – mina barn ber nästan aldrig om ursäkt men de vet vad som är okej och inte och det känns viktigast!

Kommentera