BB åt alla!

Något som berörde många kvinnor i landet var då BB i Sollefteå fick läggas ner i början på året. Än idag pågår en ockupation av dessa lokaler. Kvinnor med förlossningsvärkar får åka 10-20 mil, för att det eventuellt ska finnas plats på detta BB. En del har fått söka sig utomläns för att föda. Det har skett en del födslar i bilar, i dikeskanten under vintern, våren och sommaren. Detta är något som berör mer än kvinnorna däromkring. Det rör även de nyfödda bebisarna, männen/partners som får köra i denna paniken och stressen och faktiskt får vara de som förlöser barnen. 

Jag anser att varje kvinna har rätt till att ha en lugn, trygg och skyddande förlossning. Ha rätt att föda i närheten av rätt utrustning och kompetent personal ifall det tillkommer komplikationer. Men även för ens psykes skull – man känner sig lugnare och därför brukar förlossningarna gå med bättre chans till bra utgång. 

Jag anser att det är att leka med folks fysiska men även psykiska hälsa. Människors liv kan bli lidande, även riskeras att dödas i olyckor längs vägen (fartdårar vet vi ju alla existerar till exempel), men också i komplikationer med tanke på att vården inte finns i närheten. 

Jag står för att BB och förlossningsavdelningar ska finnas i varje stad. Jag står för att detta, landsbygdens invånare ska inte bli lidande för att mer pengar ska till de stora städerna istället. Jag anser att man egentligen bör satsa mer på Norrlandslandsbygdens vård och hälso-lokaler än inne i storstäderna. Jag står för att man inte ska tvinga landsbygdens befolkning att flytta, jag vill inte se mer spökstäder i Sveriges Norrland tack vare all påtvingad massflykt till storstäderna.  

Marys förlossning, inskriven 21.59 på kvällen. Hon föddes 23.12 samma dag. 

Ebbas förlossning. Skrevs in 08.49 och hon föddes 09.05. Hann vara inne mindre än en kvart. Hade vi bott längre ifrån hade det slutat i en förlossning i bilen längs vägen eller ambulansen. 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

3 reaktioner till “BB åt alla!”

  1. Ja mitt BB där båda grabbarna fötts. Hoppas verkligen att ockupationen gör att BB kommer tillbaka. Helt sjukt att lägga ner en bra funderande verksamhet. Hade vi måsta åka till Övik lr Sundsvall när Malte föddes hade han kommit i bilen.

    1. Jag bor ju bra ca 10 minuter ifrån förlossningen här. Och hann bara vara inne på förlossningen i en kvart då Ebba skulle födas. Så jag hade ju helt klart fått en förlossning i bilen i det läget.

  2. Jag blir verkligen vansinnig av bara tanken att detta inte prioriteras utan tvärtom.
    Det ÄR väl självklart att vi kvinnor och våra män skall känna en trygghet när det viktigaste i livet skall födas.

    Kommer aldrig förstå denna avveckling.

    Kram Linda

Kommentera