Hjärtat utanför kroppen

Som mamma blir jag väldigt känslig och väldigt… beskyddande kanske man kan säga. Jag utövar ett nära föräldraskap där närhet, förståelse, bekräftelse och massor av kärlek är ledorden för mig. Jag är den som tagit i princip all föräldraledighet med alla tre barnen. Jag har haft stor ångest de gånger jag tvingats sova borta från barnen.

Det absolut värsta med att bli mamma är alla känslor som kommer. Skadar sig någon – som tex då Mary bröt sitt ben ifjol, så var det så plågsamt att se hur ont hon hade. Eller den skräcken då jag hittade Ebba livlös i sängen. Ingen andning. Ingen kontakt. Helt lealös (mjuk i kroppen som en docka typ) och vit i huden. Noll respons på nyp. Kan inte ens beskriva den skräcken och rädslan över att förlora sitt barn. Att se hela barnets liv passera revy. När de har andningssvårigheter på grund av astman så är jag den som först inser att vi behöver åka in, för vår medicin inte hjälper. Jag är den som tar alla sjukhusbesök då jag känner att jag vill ha koll på vad som sker och hur barnen mår. Jag är den som tar nätterna då jag mer än gärna ligger tätt intill barnen. Ju fler ju mysigare brukar jag känna. Och ja… man får verkligen hjärtat utanför kroppen, jag blir verkligen bölig av lycka flera gånger med.

Har gråtit alla nätter jag varit ifrån dem. Och ja, jag räknar dem. Av de nätter som jag har varit ifrån dem är det tre nätter i samband med min pappas begravning (då tog jag med mig Ebba och de andra två var hemma med Micke). En natt har jag varit ifrån dem på grund av en egen kryssning. Då var de hemma med Micke. Och fyra nätter har de fått sova på nattis, en natt förskola, på grund av hur mina arbetstider såg ut. Det allra värsta? Jag sov hemma ensam de nätterna (var hemma 22.30 och åkte igen med bussen 05.58) och då jag väntade på bussen stod jag mitt emot deras nattis och grät. Jag var så nära dem men ändå så långt ifrån.

  • Fem nätter har jag varit ifrån Ebba.
  • 8 nätter har jag varit ifrån Mary.
  • 8 nätter har jag vart ifrån Samantha.

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

En kommentar till “Hjärtat utanför kroppen”

Kommentera