Mutor, hot och kränkningar 

Som jag skrev igår anser jag att mutor, hot och kränkningar av barn ingår i samma kategori. Jag menar på att man kan komma på lösningar på helt andra sätt. Att tex komma med mutor såsom en förhöjd veckopeng om man gör mer hushållssysslor, glass om man gör si eller presenter om man gör så… Jag ser inte det som en positiv sak – i längden. Det kan göra att barnet i slutändan förväntar sig att alltid få en sak/pengar för att han/hon går ut med soporna – tillexempel. Anser att hushållssysslor är något man ska göra för att man vill det, för att man vill hålla det fint och trevligt för sig själv och de andra som man bor tillsammans med. 

Att tvinga någon ser jag inte som ett alternativ – om det verkligen inte är nödvändigt för tex hälsan (mediciner). Men är det något man måste ta så brukar jag leka och få det att ändå bli något okej att göra. Att inte få det till ett trauma. Dvs jag pratar mycket om det, med det barnet det gäller, jag ger barnet alternativ till hur medicinen ska tas, var det ska tas (ex i tv-rummet eller i köket osv), vem som ska ge medicinen och liknande. Allt för att det ska kännas okej för barnet. 

I augusti ska Samantha börja med tillväxthormon i sprutform. Hon är rädd för sprutor efter en dålig tidigare erfarenhet. Men, därför är det bra att vi varit på lekterapin, jag har hittat mina sprutor jag hade som barn och dessutom har hon själv fått välja vilken sorts spruta hon ska ha. Vi leker med min gamla spruta, ibland är det hon som ”ger” mig sprutan och ibland tvärtom.  Hon har börjat tycka att det är okej faktiskt. Och vi kommer fortsätta jobba med detta framöver. Då blir det inte ett tvång för henne, utan hon tar den för att hon vill och vet att det blir bra för henne om hon tar den. 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

Kommentera