Nära föräldraskap

Nära föräldraskap innebär egentligen att lyssna till sitt inre, till sitt hjärta och sin själ. ”Känns det här bra att säga/göra?”, ”Känns det här bra även om jag blir tillsagd på samma sätt?” Helt enkelt att lyssna på sina instinkter.

  • Att knyta an till barnet. Dvs inte låta barnet ligga i spjälsängen och tro att sova själv innebär självständighet. Vi människor är gjorda för att ha barnen intill oss. Det skapar sociala band och relationer som barnet kommer att gynnas av hela livet.
  • Bära barnet. Att bära barnet ger det en trygghet och blir självständigt. Det främjar anknytningen och minskar både koliken och skrikandet överlag.
  • Samsova. Detta ger föräldrar och barn mer sammanhållen sömn på nätterna och ofta knappt några ledsna miner på nätterna. Studier visar även på minskad risk för plötsligt spädbarnsdöd.
  • Tro på ditt barns signaler och skrik. Det gråter inte bara för att. Den uttrycker ett behov. Den kommunicerar via gråt, sparkar och gester. Om din känsla säger att du vill ta upp barnet – gör det, trots vad andra säger (tex finns det de som säger att låt dem gråta! De ska veta vem som bestämmer. Osv). Barnet är inte gjord för att lura dig med diverse skrik och gråt. Ditt jobb är att fylla barnets behov, vad det än är för något.

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

Kommentera