Potträning pågår

Här hemma har vi ett barn som slutat helt med blöja dagtid vid exakt tre års ålder, att bli kvitt blöjan på natten tog lite längre tid – men bara någon månad senare var även den borta. Nu håller vi på att vänja nästa tjej till att kunna ha trosor istället för blöja på dagen. Eller tränar och tränar. Vi frågar om hon vill/behöver kissa, om hon vill ha trosor eller blöja då vi byter. Hon är med och morgonkissar och kissar inför natten. Men allt sker på hennes villkor i detta. Vill hon ha blöja får hon det. Vill hon testa utan så får hon det. Hon ska känna sig trygg i detta – annars kommer hon inte att bli blöjfri, eller ja jag tror det kommer ta längre tid då och med mer olyckor. 


Jag ser det inte som en vinst eller en förlust ifall de inte blir/faktiskt blir blöjfria innan en viss ålder. Jag tänker mer på att följa deras signaler, deras vilja och nyfikenhet. Deras sug efter att vara som storasyster, deras känslor i det hela helt enkelt. Vi har tre olika pottor samt en sådan extra sits till toaletten. Tjejerna föredrar olika typer och ja, så får det vara om det lockar dem till att kissa i pottan/toaletten.. 

Men lika mycket handlar om vår attityd det skulle hända en olycka. Det är absolut ingens fel att det händer, det är ingen fara och det är sådant som händer alla. Till och med jag har kissat på mig – som vuxen, är saker jag brukar säga och då släpper det för den som olyckan skett för. ”Tänk, till och med mamma råkar ut för detta! Jag är inte ensam…”

Hur gör du/har gjort? Vore intressant att läsa om! 

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

3 reaktioner till “Potträning pågår”

  1. Jag tog det då de var redo. Äldsta tösen var 2,5 (tror jag) då hon slutade på dagen efter eget önskemål. Sedan hade hon för sig att hon la sig på kvällen, bajsade i blöjan och hojtade sedan på någon av oss. En kväll hade jag glömt köpa fler blöjor, så jag sa att nu har jag bara denna blöja kvar. Bajsa på toaletten istället. Nix pix. Det kom i blöjan och hon meddelade efter ett tag som vanligt. Då sa jag att nu blir det till att sova utan. Blir du kissnödig i natt hämtar du mig eller sätter dig på pottan. Okej svarade hon och sedan var hon utan. Utan olyckor. Någonsin.

    Den yngre var det långt ifrån lika smidigt med. Jag tror jag var för tidig att försöka få henne blöjfri, dvs jag ställde nog till det själv. Trodde nog i min enfald att hon skulle vara lika snabb som storasyster. Men alla är vi olika, och det gäller att inte göra någon sak av det hela. 🙂 Oavsett hur många olyckor som sker.

  2. Ojoj, det var så länge sen min dotter var där, att jag inte minns. Men med kunskap om hur jag fungerar och tänker – och alltid har gjort – så fick det nog ske när det var dags, helt enkelt. Tror att det gick väldigt mycket i hennes takt, och att jag inte heller gjorde någon stor sak av det om det hände olyckor.

    Härligt med barn i den åldern, Annica!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *