Turners syndrome awareness month

Nu i februari är det Turners syndrome awareness month. Det handlar om att sprida information. Trots att det är den största kvinnliga kromosomavvikelsen (1 av 2500) så finns det faktiskt inte så mycket fakta kring varför man får syndromet.

Men en ”rolig” fakta jag vill dela med er är; det är endast 2% som överlever sin egna graviditet (dvs som faktiskt föds, levande, vid fullgången graviditet). Det är kring 2 % av dessa som faktiskt blir fertila och kan föda barn spontant och naturligt (85-95% ungefär är sterila sedan födseln). Vid en spontan graviditet är risken för missfall hög för TS-kvinnan (45%). Det sägs att TS inte är ärftligt.

Det coola i det hela? Jag är en TS-kvinna. Jag överlevde min graviditet. Jag har kunnat få barn spontant/naturligt. Tre stycken till och med. En av dem med Turners syndrom också.

IMG_3061

Författare: Annica

26 åring som har syn och hörselskada, samt Turner syndrom. Är gift och har tre mirakel till döttrar.

5 reaktioner till “Turners syndrome awareness month”

  1. Samma här! Tre barn, inga problem att bli gravid. Att jag själv hade Turners (mosaisk) stod klart när vi väntade vårt tredje barn och fick ”avvikande” provsvar. Läkarna trodde givetvis att det var barnet jag väntade som hade Turners, men sedan visade ultraljudet att barnet var en pojke. Min nya vetskap om Turners gör att jag uppskattar mina barn än mer – vilka gåvor jag fått trots oddsen!

  2. Hej!

    Vad bra att du delar med dig. Fantastiskt att läsa att du kunnat få barn. Och vilken liten chans att din dotter skulle få samma trots att det inte är ärftligt, men du kommer ju vara hennes bästa stöttepelare.

    Ha en fin dag!

Kommentera